החיים בביאליק

כל מה שחם בעיר תל אביב

כשהמשפחה מתרחבת: איזה בדיקות עושים בהיריון?

היציאה למסע המדהים של ההיריון ממלאת שמחה וציפייה ללא גבול. כשמתכוננים להביא חיים חדשים לעולם, חיוני להעדיף את הרווחה של האישה והעובר. בדיקות קבועות במהלך ההיריון ממלאות תפקיד חיוני במעקב אחר הבריאות ובהבטחת היריון בריא. מהן הבדיקות החיוניות שנשים בהריון צריכות לשקול בכל שלב של ההיריון? במאמר למטה תוכלו לגלות את סוגי הבדיקות השונות! שנתחיל?

בדיקות בתחילת ההיריון

בתחילת ההיריון צריך לקבוע תור לרופא, אפשר באתר דוקתורים, כדי שהוא ילווה את ההיריון ויבדוק את תקינותו ושלמותו. הינה הבדיקות שמבוצעות בתחילת ההיריון:

  • אישור ההיריון: הצעד הראשון הוא אישור ההיריון. הבדיקה מתבצעת באמצעות בדיקת שתן או דם כדי לזהות את נוכחותו של הורמון hCG שמאשר היריון.
  • סוג דם וגורם Rh: קביעת סוג הדם וגורם Rh היא חיונית, מכיוון שהיא מסייעת לזהות בעיות תאימות פוטנציאליות בין האישה לבין העובר. חוסר תאימות Rh יכול להוביל לסיבוכים בהריונות הבאים, ולכן בדיקה זו היא חלק חיוני בתחילת ההיריון.
  • ספירת דם מלאה: בדיקת ספירת דם מלאה מעריכה רכיבים שונים של הדם, כולל תאי דם אדומים, תאי דם לבנים וטסיות דם. בדיקה זו מסייעת בזיהוי מצבים שונים, כגון אנמיה או זיהומים, שעלולים להשפיע על בריאות האישה ועל רווחתו של העובר.
  • בדיקת גלוקוז בדם: בדיקת סקר לסוכרת היריון היא חיונית, במיוחד אם יש גורמי סיכון, כגון היסטוריה משפחתית של סוכרת או השמנת יתר. בדיקות סבילות לגלוקוז עוזרות להעריך את יכולתו של הגוף לעבד סוכר, ומבטיחות גילוי מוקדם וניהול נכון אם קיימת סוכרת היריון.

 

 

בדיקות במהלך השליש הראשון

לאורך השבועות הראשונים של ההיריון יש כמה בדיקות שצריך לעשות כדי לוודא שההיריון תקין ושהאישה והעובר בריאים, והן:

  • סקר גנטי: בתחילת השליש הראשון, בדיקות סקר גנטיות, כמו בדיקות טרום לידתיות לא פולשניות או הקרנה משולבת בשליש הראשון, יכולות לזהות הפרעות כרומוזומליות, כגון תסמונת דאון. בדיקות אלה מספקות מידע שיעזור לקבל החלטות נוספות.
  • אולטרסאונד: סריקת אולטרסאונד בסביבות 11–14 שבועות מסייעת לאשר את גיל ההיריון, לזהות הריונות מרובים ולהעריך את התפתחותו של העובר. בבדיקה לא פולשנית זו אפשר לראות את העובר, והיא מציעה תובנות חשובות לגבי גדילתו ורווחתו.
  • בדיקת פאפ: בדיקת סרטן צוואר הרחם שגרתית עם משטח פאפ מומלצת לנשים בהריון, במיוחד אם הן לא עברו כזאת לאחרונה. איתור חריגות בשלב מוקדם מבטיח התערבות בזמן וטיפול מתאים.

בדיקות במהלך השליש השני

השליש השני של ההיריון מגיע עם כמה בדיקות. הינה הבדיקות שצריך לבצע:

  • חלבון עוברי: בדיקת חלבון עוברי היא בדיקת דם הבודקת מומים מולדים מסוימים, כולל מומים בתעלה העצבית, כמו שדרה שסועה. בדיקה זו, המתבצעת בדרך כלל בין 15–20 שבועות, מספקת מידע חשוב על בריאות העובר.
  • מי שפיר: בדיקה זו בודקת את תקינות הדנ"א של העובר כדי להעריך את הסיכון להפרעות כרומוזומליות ומומים. היא עוזרת בזיהוי סיכונים פוטנציאליים ומקלה על בדיקות אבחון נוספות, במידת הצורך.
  • אולטרסאונד: בין 18–22 שבועות, בדיקת אולטרסאונד מקיפה מבוצעת כדי להעריך את איברי העובר, לזהות הפרעות מבניות, ולספק הערכה מפורטת יותר של צמיחה והתפתחות. בדיקה מפורטת זו מסייעת בגילוי מוקדם של בעיות פוטנציאליות.

מבחנים במהלך השליש השלישי

בשלב הזה של ההיריון כבר מתכוננים לקראת בואו של התינוק, אולי אפילו קוראים כבר על איך לקלח את התינוק או על משאבות חלב, אך ישנן עוד כמה בדיקות לבצע לפני הלידה, והן:

  • סטרפטוקוקוס B: בסביבות 35–37 שבועות, בדיקת מטוש נעשית כדי לבדוק חיידקי סטרפטוקוקוס B בנרתיק ובפי הטבעת. תוצאות חיוביות עשויות להצביע על הצורך באנטיביוטיקה תוך ורידית במהלך הלידה כדי למנוע העברת החיידקים לתינוק.
  • אולטרסאונד נוסף: למעקב אחר תנועות העובר בשליש השלישי, והוא מסייע להעריך את רווחתו. במהלך הבדיקה, ייתנו תשומת לב לתנועות סדירות ועקביות, ויש לדווח על כל ירידה בתנועה לרופא להערכה נוספת.
  • מבחן ללא מאמץ: מבחן ללא מאמץ הוא מבחן נפוץ המבוצע בשליש האחרון כדי לפקח על קצב הלב של העובר בתגובה לתנועותיו. בדיקה זו מספקת מידע רב ערך על רווחת העובר ומסייעת באיתור בעיות פוטנציאליות שעשויות לדרוש התערבות.

לסיכום

מתן עדיפות לבדיקות סדירות במהלך ההיריון הוא חיוני להבטחת מסע בריא גם לאישה וגם לעובר. באמצעות ביצוע הבדיקות המומלצות בכל שלב, ניתן לזהות מוקדם סיבוכים פוטנציאליים, וכך מתאפשרים התערבות בזמן וטיפול הולם. חיוני לשמור על תקשורת פתוחה עם הרופא, לדון בהיסטוריה הרפואית ובנסיבות האישיות כדי לקבוע את הבדיקות המתאימות ביותר לכל אישה. עם מעקב וטיפול נאותים, אפשר לחוות את ההנאות של היריון בריא. לידה קלה!

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים נוספים

העתיד של תל אביב

נגישות