החיים בביאליק

כל מה שחם בעיר תל אביב

השליש הרביעי של ההיריון: הכול על משכב לידה

הריון ולידה הם, ללא ספק, מהאירועים המרגשים ביותר בחיי כל זוג ובחיי האישה בפרט.

עם זאת, מכיוון שהפוקוס מתמקד באופן בלתי נמנע בלידה ובתוספת החדשה למשפחה, קל להתעלם ממה שמגיע לאחר מכן: התקופה שלאחר הלידה. שלב זה, המכונה "השליש הרביעי", מתחיל ברגע שהתינוק שלך מגיע לעולם ונמשך כשישה שבועות. זהו זמן של שינוי פיזית ונפשית, שבו גוף האישה נכנס לתקופה של החלמה והתאוששות, לצד אחריות גדולה שמגיעה עם תפקיד ההורות. במאמר זה נרחיב ביחד על התקופה שלאחר הלידה ועל התופעות האופייניות לה.

הכרת התקופה שלאחר הלידה

התקופה שלאחר הלידה, המכונה "השליש הרביעי "מתחילה מיד לאחר לידת התינוק ונמשכת כשישה שבועות. זהו זמן מאתגר הן עבור האם והן עבור התינוק, בו הם לומדים להכיר את המציאות החדשה ולהסתגל אליה בהדרגה. לאחר הלידה רמות האסטרוגן והפרוגסטרון בגוף יורדות באופן דרסטי ולכן תקופה זו מאופיינת בסדרה של שינויים פיזיים, רגשיים והורמונליים כאשר הגוף חוזר בהדרגה למצבו הלא הריוני.

תופעות שכיחות: דימום אחרי לידה, התכווצויות ועוד

תופעות פיזיות

  • דימום לאחר לידה: אחת התופעות הבולטות והמוכרות של התקופה שלאחר הלידה היא דימום נרתיקי הידוע גם בשם .lochia הפרשות נרתיקיות אלה מורכבות מדם, ריר ורקמות רחם שמופרשות החוצה במהלך תהליך הריפוי של רירית הרחם. התופעה הזאת נמשכת בדרך כלל מספר שבועות והיא משתנה במהלכם. ניתן לחלק אותו בגסות לפי השלבים הבאים-

שלב ראשון- Lochia Rubra: הפרשה זו מאופיינת במהלך 1-3 ימים שלאחר הלידה. ההפרשה היא אדומה בוהקת, ומזכירה דימום של ווסת כבדה. שלב זה מאופיין בכמות הדם הגבוהה ביותר.

שללב שני- Lochia Serosa: הפרשה זו מאופיינת במהלך 4-10 הימים שלאחר הלידה. ככל שהימים חולפים, צבע הדימום משתנה לוורוד או חום וההפרשה הופכת דלילה יותר. עוצמת הזרימה פוחתת בהדרגה בשלב זה.

שלב שלישי- Lochia Alba: החל מיום 11 לערך ועד כ-6 שבועות לאחר הלידה ההפרשה הופכת צהבהבה או לבנה והיא בעלת מרקם מימי יותר. שלב זה מצביע על כך שהגוף מתקרב לסוף תהליך הריפוי שלו.

בתקופת הדימום חשוב לעבור לשימוש בפדים או תחתונים לספיגת הדם, ולהימנע מטמפונים העשויים לגרום לזיהום פנימי. כמו כן חשוב לבצע מעקב אחר כמות וצבע הדימום לאחר הלידה שכן סוג הדימום יכול להעיד על תקינות רפואית או להצביע על קיומה של בעיה. כך לדוגמה דימום כבד או ממושך מהרגיל יכול להוות נורה אדומה לסיבוכים קיימים.

  • התכווצויות הרחם: לאחרהלידה הרחם עושה מאמצים גדולים לחזור לגודל המקורי שלו. בתוך חודש מיום הלידה מתכווץ הרחם לעשירית מגודלו בסוף ההיריון. התכווצויות אלה יכולות להיות כואבות למדי, במיוחד במהלך ההנקה כאשר אוקסיטוצין משתחרר, מה שמעורר התכווצויות חזקות יותר.
  • אי נוחות פרינאלית: נשים רבות חוות או כאב בפרינאום לאחר לידה נרתיקית.
    זה יכול לנוע בין אי נוחות קלה לכאב חזק בהתאם לנסיבות הלידה, חתכים במהלכה או אפיזיוטומיה (חתך כירורגי שנעשה כדי להרחיב את פתח הנרתיק). ניתן להקל על הכאב בעזרת שטיפה מרובה במים, שימוש נכון באמצעים לשיכוך כאבים כמו קרמים מקומיים וכדורים, או שימוש באמצעים מקררים כמו תמיסת מגנזיום או קוביות קרח.
  • גודש בשד: כחלק מתהליך ההנקה השדיים עלולים להיות נפוחים, רכים ומלאים בחלב, מה שמייצר אי נוחות לאם. התופעה זמנית וחולפת מעצמה, ניתן להקל עליה בעזרת סחיטת החלב מהשד בזמן המקלחת.
  • נשירת שיער: לאחר הלידה חלק מהנשים חוות נשירת שיער מוגברת באופן זמני עקב השינויים ההורמונליים. לרוב הנשירה מפסיקה מעצמה כמה שבועות לאחר הלידה.

 

 

תסמינים רגשיים

  • שינויים הורמונליים ורגשיים לאחר הלידה: זוהי תופעה מאד טבעית שמתרחשת בקרב יולדות טריות לאחר הלידה במהלך השבועות הראשונים. התופעה הזאת נקראת "בייבי בלוז. "התסמינים עשויים לכלול מצבי רוח, עצבנות ואף התקפי בכי מזדמנים. הנטיה לדכדוך לרוב חולפת מעצמה תוך מספר שבועות כאשר המצב ההורמונלי בגוף האישה מתייצב, וכאשר האם עברה את ההסתגלות הראשונית למצב החדש.
  • דיכאון לאחר לידה: בעוד תופעת "בייבי בלוז" (דכדוך ומצבי רוח) זו תופעה זמנית ומתונה, אחוז מסוים מהיולדות עלולות לחוות הפרעות מצב רוח חמורות ומתמשכות יותר, כגון דיכאון לאחר לידה PPD .
    PPD מאופיין ברגשות קיצוניים של עצב תהומי, חוסר תקווה ועייפות מציפה. מצב של דיכאון לאחר לידה עשוי לפגוע ביכולתה של האם לתפקד ולטפל בעצמה ובתינוק הרך ולכן זהו מצב המחייב פניה לגורמים מוסמכים במידה והתסמינים קיצונים או נמשכים מעבר לשבועות הראשונים.

החלמה וטיפול עצמי

ההחלמה בתקופה שלאחר הלידה היא קריטית לרווחת האם והתינוק ולטיפול עצמי יש תפקיד משמעותי בתהליך. הנה כמה טיפים להחלמה נעימה ומהירה יותר לאחר הלידה:

  • מנוחה: גופכן סיים חודשי הריון ארוכים ורוויי שינויים, לידה, ותנודות הורמונליות קיצוניות. זה כשלעצמו מצריך מנוחה רבה ועל כך נוסף הצורך בטיפול אינטנסיבי בתינוק. מנוחה ושינה מספקת חיוניות לריפוי ולהחזרת אנרגיה לגוף. הסכימו לקבל ואף בקשו עזרה ממשפחה וחברים כדי לאפשר לעצמכן זמן לנוח.
  • תזונה: לא ניתן להפריז בחשיבות התזונה שלאחר הלידה. הקפידו על מזונות התומכים בגופכן ומחזקים אותו בשלב ההחלמה וההנקה. שתיה מרובה במהלך היום חיונית אף היא.
  • פעילות גופנית מתונה: רצוי להתחיל עם תרגילים עדינים לאחר הלידה, בהתאם להמלצת הרופא המטפל. תרגילי רצפת אגן חשובים מאד להמשך תפקוד תקין. הקפידו על שילובם בשגרה שלך לאחר סיום תקופת משכב הלידה (6 שבועות ללידה נרתיקית או 3 חודשים לאחר לידה קיסרית).
  • תמיכה רגשית: שתפו את סביבתכן הקרובה ודברו על התחושות שלך. אל תישארו עם הקושי לבד. אם אין בן משפחה או חבר קרוב שאת מרגישה בנוח לשתף אותו פני לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש.

לסיכום

תקופת ההיריון והלידה היא תקופה בה אתן חוות הרבה שינויים, אורח החיים משתנה, הגוף, מצב הרוח והעצמאות שלכן. התהליכים העוברים עליכן הם טבעיים ורצוי להתייחס אליהם בסבלנות ולא לנסות להאיץ את התהליך. מומלץ לאפשר לדברים לקרות בקצב שלהם ולא להילחץ מהשינויים. התכווציות רחם, גודש או תנודות במצב הרוח הם חלק טבעי ממה שקורה ולכל אחד מהם יש תפקיד משלו בתהליך של הבאת חיים לעולם. זכרו כי תהליך ההתאוששות שונה מאישה לאישה, מגוף לגוף, וגם ההסתגלות לעולם לא זהה בקרב התינוקות. הקפידו לאזן בין דאגה לעצמך, הדרכה מקצועית וקבלת עזרה מהסביבה כדי להפוך את השלב הזה בחיים לנעים ופשוט יותר.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים נוספים

העתיד של תל אביב

נגישות