החיים בביאליק

כל מה שחם בעיר תל אביב

סימני אזהרה: מתי קנאה הופכת ממחמיאה למסוכנת?

בשנים האחרונות אנו עדים למקרים קשים מאוד של אלימות בתוך המשפחה, בין אם מדובר בזוגות צעירים או זוגות ותיקים שסיפור האהבה שלהם נגמר בטרגדיה בעקבות רצח ופגיעה אנושה בכבוד העצמי. למעשה, המודעות לגבי סימני אזהרה במערכות יחסים עלתה בעקבות סיפורים שזכו לתהודה תקשורתית נרחבת. מדובר בסיפורים טרגיים אך לצערנו לא בודדים, כאשר רק בשנה האחרונה (2020) נרשמה עלייה של 160% במספר הנרצחות שנרצחו על ידי בני הזוג. מדי שנה נרצחות בישראל כ-20 נשים, ולכן כל אישה צריכה לזהות מראש את סימני האזהרה, מתוך הבנה כי קנאה יכולה אומנם להיות מחמיאה למדי, אולם גם מסוכנת מאוד.

נורות אדמות בנוגע לקנאה שהופכת לאובססיה

קנאה היא רגש בריא ונורמטיבי לחלוטין שמתרחש אצל כל אחד ואחת מאיתנו. יחד עם זאת, קנאה בזוגיות היא מורכבת יותר בשל היותה כרוכה באיום שהוא מציאותי או לא מציאותי אשר משפיע על היכולת להביע אמון בבן או בת הזוג, עד לכדי מצב של תחושות כעס ועצב שמגיעות לידי ביטוי בדפוסים התנהגותיים חריגים, כמו למשל עיסוק אובססיבי בלו"ז, יצרית קשר מתמיד בשביל לבחון היכן בן/בת הזוג נמצאים ברגע הנוכחי, מעקב אחר בן או בת הזוג ועוד.

קנאה שאינה נשלטת מובילה גם להטלת ספקות באמינות הדברים ולכן רבים מהגברים, וגם נשים, משתמשים בקנאה בתור משהו בריא, כך שנוצר משחק פסיכולוגי מסוכן שבמסגרתו בת הזוג חשה כי היא עשתה משהו לא בסדר, גם כאשר היא מתנהגת באופן תקין לחלוטין. יחסי אמון בעייתיים בשילוב של דפוסי התנהגות כמו פגיעה באיכות מערכת היחסים, הגבלת החופש של אחד מבני הזוג בעקבות חשש מפני בגידה עד לכדי ניתוק מהחברים ובני המשפחה מהווים נורת אזהרה משמעותית שמדגישה כי אין מדובר בקנאה אלא בהתנהגות אובססיבית ומסוכנת שעלולה להוביל לא רק לאובדן של מערכת היחסים אלא גם לאובדן עשתונות שמגיע לידי ביטוי באלימות מילולית, כספית ופיזית.

סימני אזהרה: מתי קנאה הופכת ממחמיאה למסוכנת?

כיצד מטפלים בקנאה מוגזמת?

קנאה מוגזמת שאינה עומדת ברף הנורמטיבי צריכה להיות מטופל בהקדם, הן על ידי מטפל מוסמך והן על ידי הקהילה. למעשה, טיפול CBT נמצא כבעל שיעור הצלחה גבוה מאוד בטיפול במבוגרים שלא מצליחים להתמודד עם קנאה ועל כן מפתחים דפוסי התנהגות הרסניים. מדובר בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי המתמקד בזיהוי של דפוסי חשיבה שליליים ואינם מקדמים על ידי חשיפה מבוקרת לגורם שמעורר את הזעם והקנאה, מתוך מטרה לנהל את הקנאה ולא להפוך אותה לאובססיבית ואפילו קטלנית. שיטת טיפול נמצאה כשורה של מחקרים כבעלת השפעה חיובית על גברים ונשים כמו גם בני נוער אשר אינם מצליחים להתנהל במסגרת נורמטיבית, בשל קנאה וחוסר אמון שמשפיע על היכולת לנהל מערכת יחסים נורמטיבית. בנוסף לטיפול הזה, רצוי לפנות גם לסדנה לניהול כעסים המתבצעת באופן קבוצתי ודיסקרטי לחלוטין, כחלק מהבנה כי חלק מהזעם הכרוך בקנאה עלול להוביל להתנהגות הרסנית ואפילו קטלנית.

לסיכום

קנאה יכולה לא פעם להתפרש כמשהו חיובי ואפילו מחזק, אולם כאשר היא הופכת לחלק בלתי נפרד ממערכת היחסים ואף יוצרת ריחוק מבני משפחה, סביבה קרובה וכן תחושה של חרדה וחשש, זה הזמן לפנות לקבלת סיוע. במידה ואת חשה כי את נמצאת במערכת יחסים שאינה מתאימה לך בשל אלימות מילולית, פיזית או כלכלית, חשוב מאוד ליצור קשר עם ארגוני הסיוע בהקדם וכן לבצע את תהליך הפרידה בשיתוף של הסביבה, ואף פעם לא לבד.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים נוספים

העתיד של תל אביב

נגישות