החיים בביאליק

כל מה שחם בעיר תל אביב

גמילה מחיתולים – איך עושים את זה נכון? איך גדלת עונים על כל השאלות

אחד מהשלבים המאתגרים ביותר בתהליך ההתבגרות של פעוטות נוגע לתהליך הגמילה מחיתולים. מדובר בשלב שגם הורים חדשים וגם הורים מנוסים לא פעם מתקשים לבצע, הן בשל פספוסים של הילד או בעקבות חוסר שביעות רצון מההתקדמות. אם גם אתם רוצים להתחיל בגמילה עם הילד, המומחים של אתר איך גדלת כאן בשביל לענות על כל השאלות שיבטיחו כי תוכלו לגמול את הילד מחיתולים, בגישה חיובית ועם לא מעט סבלנות. מוכנים? בואו נתחיל!

איך מתחילים את תהליך הגמילה?

ראשית, צריך לקבל החלטה משותפת של שני ההורים לגבי תחילת התהליך. חילוקי דעות  וחוסר הסכמה עלולה לגרום לבלבול אצל הילד ולכן עדיף לחכות ששני ההורים יהיו מוכנים לתהליך, מתוך הבנה כי גמילה מחיתולים היא אתגר שיש לכל הורה, ועל כן צריך להתחיל את התהליך ביחד. בנוסף, אין להתחרט באמצע וגם שנתקלים בקשיים צריך לזכור כי אין דרך אחורה. צריך לעודד את הילד להשלים את תהליך הגמילה ללא הצקות ועם שימת דגש על התייחסות גם על הפספוס, כאשר סבלנות היא המפתח לקראת יצירה של תהליך גמילה מוצלח שמגלם בחובו גם חיזוק של מסוגלות עצמית מצד הילד אך גם מצדכם כהורים שצריכים להציג חזית אחידה.

איך לדעת שהילד מוכן לגמילה?

קבלתה החלטה לגבי הגמילה צריכה להתבצע בהתאם למסוגלות האישית של הילד. אם הילד מתחיל להתאפק והחיתולים שלו יבשים למשך יותר משעתיים, מדובר בסימן מובהק למוכנות לגמילה, אולם צריך לשים לב כי יש לו יציאות סדירות וכי הוא מסוגל להוריד בעצמו את המכנס. לרוב, ילדים שמוכנים לגמילה מורידים בעצמם את החיתול ואף מודיעים על כך כי הם צריכים להתפנות. בנוסף, לפני כניסה למיטה ושלב הקראת ספר, אפשר לנצל את ההזדמנות לטובת שיחה אודות הגמילה בשפה נגישה לילדים ואף לבחור בספר שמדבר בדיוק על הנושא הזה.

 

 

באיזו גישה עדיף לנקוט?

ההמלצה של המומחים של אתר איך גדלת הוא קודם כל לנקוט בגישה חיובית ולא שלילית, מאחר וכעס כמו גם תחושה של אכזבה כתוצאה מפספוס של הילד עשוי להוביל למצב של עיכוב ואפילו עצירה של תהליך הגמילה. גישה חיובית היא גישה שמאפשרת לילד לקבל שליטה אבל גם מגדילה את תחושת המסוגלות האישית, בייחוד לאור דוגמה אישית שלכם כהורים.

על מנת להקל על התהליך, מומלץ לשלב בתפריט היומי המשפחתי סיבים תזונתיים שגם ישפרו את מערכת העיכול  וגם ימנעו עצירות, כאשר הדגש הוא לא לשאול אותו האם הוא צריך להתפנות אלא לאפשר לו לגשת באופן עצמאי לשירותים. שמירה על סדר ארוחות קבוע לצד שתייה מרובה של מים מהווה את הבסיס לגישה חיובית ותומכת בילד.

האם כדאי לשבח את הילד?

בהחלט כן. חיזוקים חיוביים מחזקים את תחושת המסוגלת האישית וכן את העצמאות של הילד, אולם שימו לב כי השבחים מתמעטים ככל שהילד ממשיך בתהליך כמו גם מתמיד בו.

לסיכום

תהליך גמילה של ילד מחיתולים מהווה אתגר משמעותי בעבור כל הורה, בין אם מדובר בהורים צעירים ובין אם מדובר בהורים שכבר עברו את התהליך עם ילדים קודמים. התמדה, סבלנות וכן גישה חיובית הם הבסיס ליצירה של תהליך גמילה מוצלח שיניב לא רק עצמאות מצד הילד אלא גם יכולת להגביר את  תחושת המסוגלות והעצמאות האישית. לקבלת מידע נוסף בנושאים הללו מומלץ להיכנס לאתר איך גדלת, מתוך מטרה להעשיר את הידע ובהתאם לכך גם לקדם את כישורי ההורות שלכם.

מאמרים נוספים

העתיד של תל אביב

נגישות